GIS ostrzega przed bakterią w mrożonych warzywach

GIS ostrzega przed bakterią w mrożonych warzywach
Fot. pixabay.com

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach – informuje Główny Inspektorat Sanitarny i przypomina, że większość mrożonych warzyw należy przed jedzeniem ugotować.

GIS w komunikacie zamieszczonym na stronie internetowej podaje, że listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, starszych, kobiet w ciąży i niemowląt.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) przygotowały informację na temat międzynarodowego ogniska listeriozy. Wynika z niej, że do 15 czerwca zarejestrowano 47 przypadków zakażenia bakterią, z których dziewięć zakończyło się śmiercią. Choroba od 2015 roku została rozpoznana w Austrii, Danii, Finlandii, Szwecji i Wielkiej Brytanii.

GIS przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy przed jedzeniem ugotować. Dotyczy to również mrożonych warzyw dodawanych do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów. GIS podkreśla, że zawsze trzeba przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

Data utworzenia: 11.07.2018
GIS ostrzega przed bakterią w mrożonych warzywachOceń:
Zobacz także
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Aktualności

  • GIS ostrzega przed bakterią w mrożonych warzywach
    Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach – informuje Główny Inspektorat Sanitarny i przypomina, że większość mrożonych warzyw należy przed jedzeniem ugotować.
  • Aby uniknąć kleszcza, najlepiej chodzić własnymi ścieżkami
    Wędrowanie po lesie ścieżkami, z których korzystają dzikie zwierzęta, wyraźnie zwiększa ryzyko ataku kleszcza - wynika z badań polsko-słowackich. Prawdopodobieństwo spotkania kleszcza na leśnych duktach jest nawet 7 razy większe, niż choćby w zaroślach.
  • Zlecenie ciężarnej testu na HIV to obowiązek lekarza
    Każdy lekarz prowadzący ciążę ma obowiązek zlecić kobiecie ciężarnej wykonanie testu w kierunku HIV – przypominają eksperci kampanii edukacyjnej „Mam czas rozmawiać”. To może uchronić dziecko przed zakażeniem - zaznaczają.